Potraviny napadené zavíječem
Potraviny v domácnosti mohou být napadeny různými škůdci. Jedním z nejrozšířenějších jsou zavíječi.
Zavíječi jsou drobní "motýlci", moli, kteří napadají uskladněné potraviny. Jsou schopni napadat potraviny jako jsou uskladněné ořechy, obiloviny, čokoláda,, sušenky apod.
Je dobré uvést, že dospělci těchto molů nemají kousací ústrojí a potraviny napadají až jejich larvy.
Např. takový Zavíječ paprikový (Plodia interpunctella)
Rozmnožování:
Samice zavíječe paprikového může naklást 100 až 300 vajíčeka může mít 2-8 generací ročně. Larvy se líhnou v období 2-14 dnů dní v závislosti na podmínkách prostředí.
Škody na potravinách:
Larvy zavíječe paprikového způsobují škody na obilovinách tím, že se živí semeny. Mohou také napadat širokou škálu sušených potravin.
Identifikace napadení:
Prvním znakem napadení je obvykle přítomnost jakési hedvábné pavučinky, které produkují larvy.
Znehodnocené potraviny je nutné vždy vyhodit, protože, problémy, které mohou vzniknout jejich konzumací mohou být velmi vážné. Zde je malý výběr plísní, které vznikají na poškozených potravinách a výčet problémů, které mohou způsobovat. Některé z nich jsou velmi nebezpečné a není dobré je podceňovat.
Druhotné poškození:
Potraviny napadené zavíječi mohou být kontaminovány různými druhy plísní. Zde jsou některé konkrétní plísňové patogeny, které se mohou vyskytovat na potravinách napadených zavíječi:
Pokud jde o zdravotní problémy způsobené konzumací potravin kontaminovaných těmito plísněmi, mohou zahrnovat: Alergické reakce: |
Jak se proti zavíječům bránit?
je nutné potraviny ve spíži uchovávat v uzavíratelných nádobách a pravidelně provádět kontrolu na přítomnost zavíječů. Předejdeme tak jejich případnému rozšíření. Zavíječe si domů můžeme přinést v již napadených potravinách a ti jsou poté schopni se velmi rychle množit.
Můžete použít některý z produktů níže jako jsou např. lepové desky proti spížním molům k monitoringu jejich výskytu. Obsahují feromonový atraktant, který láká samce a ti se poté přilepí na lepovou desku. Máme tak přehled o jejich případném výskytu.